De Smelterij

Het smelten van goud is een belangrijk proces om er voor te zorgen dat geen goud verloren gaat.

Wat op voorbaat belangrijk is om te weten, is dat wij voornamelijk alleen sieraden smelten voor zakelijke doeleinden.

Natuurlijk is het sowieso altijd handig om te weten hoe het hele proces zich in de werkelijkheid ontpopt, vandaar deze globale omschrijving van het gehele proces.

Wanneer wij het sloopgoud hebben ontvangen wordt er eerst een inventaris gemaakt van al het te smelten goud, waarna alles samen gewogen wordt. Zo controleren wij of al het sloopgoud goed aangekomen is bij ons. De objecten die wij normaliter smelten zijn: gouden- kettingen, ringen, armbanden, oorbellen en munten. Als alles correct blijkt, kan het smeltproces beginnen. 

Allereerst moet de oven opwarmen. In het geval van onze smelterij maken wij gebruik van een gasoven, welke vrij snel opwarmt. Wanneer de oven is opgewarmd wordt het sloopgoud, samen met een hoeveelheid borax en soda de oven in. Dit zorgt ervoor dat de vuiligheid van het goud gescheiden wordt. 

Al het goud is gesmolten, nu is het tijd om het goud in een speciale stalen gietvorm te gieten. Voor dit proces is het erg belangrijk om deze stalen gietvorm te gebruiken, omdat het goed bestand is tegen grote hitte. Voordat het goud in de gietvorm wordt gegoten wordt er eerst een roetlaag aangebracht op de gietvorm, om te voorkomen dat het goud vast blijft zitten in de mal. 

Eenmaal in de gietvorm gegoten drijft het mengsel van borax en soda naar de boven samen met de opgenomen vuiligheid. Het goud blijft op de bodem liggen. Wanneer de vloeibare massa overgaat in vaste stof wordt deze afgekoeld met koud water, om het proces te versnellen. Wat overblijft is een blok goud, met het naar boven gedreven vuiligheid. Dit wordt er direct van afgebeiteld wanneer het mogelijk is.

Om er achter te komen wat de goudgehalte is van het blok metaal kan het deze worden geanalyseerd in een laboratorium. Voor meer informatie hierover, klik hier!

Als het goud omgesmolten is tot goudbaar zijn er twee opties. Optie 1: u verkoopt uw goudbaar direct aan Marco edelmetalen, voor uiteraard de beste goudprijs. Optie 2: u ontvangt het omgesmolten goud terug als goudbaar en u kant er mee doen wat u wilt.

Uiteraard zijn er kosten verbonden aan het smelten van het goud, klik hier voor een prijsindicatie. 

Wij horen graag van je!

Wij Maken Gebruik Van Cookies.