De Lagune cut

Een van de meest unieke en moderne slijpvorm anno nu!

De lagune Cut diamond is een uniek ontworpen diamant slijpvorm, welke kundig ontwikkelt is middels jarenlange ervaring en fysieke studie. Deze unieke slijpvorm omarmt en innoveert de waarden waarmee de meest populaire diamanten geslepen worden, in combinatie met een moderne touch.

Deze uniek ontworpen slijpvorm is ontwikkelt door de heer H. Gerrits, een erkend diamantslijper, tevens ook designer. Gerrits, welke ruim 25 jaar actief is op het gebied van sieraden en diamanten is de hele wereld afgereisd om zijn kennis en fantasie uit te breiden. Deze reizen hebben Gerrits voorzien van een een groot scala aan kennis waarmee uiteindelijk de Lagune Cut ontwikkelt is. Daarnaast is Gerrits een gecertificeerd diamantslijper en taxateur van exclusieve juwelen, wat ervoor zorgt dat hij dagelijks in aanraking komt met de meest bijzondere diamanten en sieraden in combinatie met een exclusieve steen. 

De 4 C’s

Als je je al wat langer begeeft in het vak van sieraden en diamanten zal je deze termen al vaker voorbij hebben zien komen, zo niet; hier de bijbehorende verklaring voor de 4 c’s:

Carat
Colour
Clarity
Cut

Carat geeft de grootte van de edelsteen aan, wat hierdoor ook gelijk vertaald wordt naar het gewicht van de steen.

Colour geeft de helderheid en kleur van de steen aan. De kleur wordt uitgedrukt in een letter van D tot Z. Om te beginnen met de letters D, E en F welke de enige kleurloze stenen zijn, wat er voor zorgt dat deze stenen uiterst zeldzaam zijn. Diamanten met een kleurwaarde van G tot en met J zijn de meest gebruikte diamanten, waarbij de kleuren bijna niet waar te nemen zijn met het blote oog. Tot slot, letters K tot en met Z, deze stenen stralen een gelige kleur uit welke prima te zien zijn met het blote oog. Dit zorgt ervoor dat de waarde van de stenen aanzienlijk lager zijn dan kleurwaardes D t/m J.

Ook zijn zijn er diamanten in de kleur blauw, paars, en geel (een levendig gele kleur). Dit noemen wij leuk gezegd: ‘fancy colours’,

Clarity geeft de helderheid van de edelsteen aan. De gewonnen diamant heeft hoogstwaarschijnlijk miljoenen jaren onder de grond gelegen en is simpelweg ontstaan door het kristalliseren van onderdrukte koolstof, diep in het binnenste van de aarde. 

De uiteindelijk gevormde diamant kan ruw zijn en kan ook insluitsels bevatten. Je kunt het zien als kleine vlekjes in- of op het oppervlak van de edelsteen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de termen ‘piquet’ tot ‘flawless’ om de zuiverheid aan te geven. Waarbij ‘piquet’ aangeeft dat de steen imperfecties heeft welke met het blote oog waargenomen kunnen worden. ‘Flawless’ geeft aan dat de steen loepzuiver is, dus er kunnen letterlijk geen insluitsels waar worden genomen onder een loep.   

Cut. Diamanten worden als een ruw product ontgonnen uit mijnen, waarna ze tot een vorm geslepen dienen te worden. Zodat de diamanten gebruikt kunnen worden in combinatie met sieraden. De meest voorkomende slijpvormen zijn: de ‘Princess’-, ‘Pear’- en ‘Brilliant’ cut. 

Slijpvormen

De slijpvorm brengt de diamant volledig tot leven. Door het toevoegen van een specifieke slijpvorm aan een diamant wordt niet alleen de diamant esthetisch gevormd, maar zal de steen ook aanzienlijk meer fonkelen en glinsteren. Ongeacht vanaf welke hoek je de steen bekijkt.

Het slijpen van de diamant gebeurt middels speciale slijptafels. Tijdens het slijpen wordt met uitermate precisie de steen gevormd, hierbij wordt gekeken naar de symmetrie van de slijpvorm en uiteraard in welke vorm de steen geslepen wordt. Hierin zijn verschillende gradaties in het verschil van de slijpvorm en de kwaliteit. Dit wordt uitgedrukt van ‘poor’ tot ‘excellent’, waarbij wordt gekeken naar de graden-  en ook de symmetrie van de steen. 

Lang is nagedacht over de ultieme slijpvorm, voornamelijk omdat er zoveel factoren zijn de meewegen in het creëren van de beste en meest optimale slijpvorm. Bijvoorbeeld het feit dat het uitbreiden of verminderen van facetten niet direct resulteert in meer leven in de diamant.

Met als voorbeeld een Briljant welke 57 facetten heeft, en de Princess 57 tot 76 facetten heeft, waarbij de Briljant meer leeft. Daarnaast spelen ook het aantal graden en de symmetrie een belangrijke rol in het creëren van de ultieme slijpvorm. 

Uiteindelijk na vele jaren heeft Gerrits de ultieme vorm gevonden. De ‘Lagune cut. Deze slijpvorm ziet de diamant geslepen worden tot 89 facetten, en geeft extreem veel licht en leven. Daarnaast geeft deze slijpvorm tot wel 32% meer licht dan bij een briljant, conform officiële metingen gedaan door het WTOCD. Het slijp verlies van ruwe diamant naar de Lagune cut is minimaal met als gevolg dat de steen zo economisch gezien zeer voordelig is.

Gerrits: ‘Op het moment dat ik deze steen voor het eerst had getekend en geslepen zag ik zoveel licht dat ik gelijk dacht aan het paradijs met een prachtige zee. Vandaar de naam Lagune cut’.

Erkenning

Over de wereld zijn diverse grote diamanten organisaties die erkenning kunnen geven aan diamanten door middel van een certificaat. Wanneer een diamant gecertificeerd is door een van deze organisaties ben je er van verzekerd dat deze diamant top notch is. Voorbeelden van deze organisaties zijn: het Amerikaanse GIA, de Antwerpse IGI en de Belgische HRD. De Lagune cut is erkend door de HRD als uniek en is dan dus ook HRD gecertificeerd. 

Bovenal, de Lagune cut is een ‘one of a kind’ slijpvorm welke je (op dit moment) niet snel tegen zal komen. Gecreëerd uit liefde en fascinatie van een vakman naar zijn beroep en passie. 

Wij Maken Gebruik Van Cookies.