Het Analyse Laboratorium

Het bepalen van het goudgehalte is cruciaal!

Het goudpercentage per goudbaar kan verschillen, om deze reden is het vaak handig om precies te weten hoeveel goud uw goudbaar precies bevat. Om deze reden bieden wij de mogelijkheid aan om uw goudbaar te laten analyseren in een laboratorium. 

In het laboratorium worden meerdere tests gedaan om te achterhalen hoeveel procent goud erin zit. Het proces werkt als volgt:

De eerste stap die wordt ondernomen is het maken van twee boringen in het goudbaar. Waarna de boorkrullen welke hier zijn uitgekomen in een zakje worden gedaan voor een zorgvuldig onderzoek in het laboratorium.

Eenmaal in het laboratorium aangekomen worden er meerdere technieken gebruikt om het goudgehalte vast te stellen. Dit geldt normaliter voor vrijwel alle edelmetalen zoals goud, zilver, platina en andere (edel)metalen. Echter werken wij alleen met goud. 

De methodes

Om een zeer nauwkeurig beeld te krijgen van het goudgehalte in de goudbaar wordt gebruik gemaakt van de meerdere methodes. 

  • De cupellatie methode
  • De ICP-OES methode
  • De XRF-methode

De cupellatie methode

Cupellatie is een proces waarbij onedel metaal en verontreinigen worden gescheiden van het edelmetaal (goud). Deze eeuwenoude methode wordt al toegepast sinds bijbelse tijden, hier stond het bekend als ‘vuurproef’.

Bij cupellatie wordt de te analyseren legering in combinatie met een bepaalde hoeveelheid lood gesmolten op een cupel blokje, middels een moffeloven. Doordat lood wordt toegevoegd aan de legering zal het mengsel oxiderend smelten.

Het toegevoegde lood gaat over in loodoxide, welke alle verontreinigingen en edelmetalen laat oxideren. Deze oxiden worden geabsorbeerd in het cupel blok. Een bolletje van goud blijft over, ook wel het ‘koninkje’ of ‘pareltje’ genoemd. 

Bij bijvoorbeeld geelgoud is het zo dat er meer zilver dan goud is toegevoegd aan de legering. Dus om de exacte goudgehalte te bepalen, moet het zilver van de legering worden gescheiden. Dit wordt gedaan door het ‘pareltje’ plat te maken, waarna het wordt opgerold en wordt uitgekookt in salpeterzuur. Salpeterzuur zorgt ervoor dat het zilver wordt opgelost. Wat overblijft is een rolletje zuiver goud, oftewel ‘cornet’. De cornet wordt gewogen, waarna het gewicht wordt gerelateerd aan de hoeveelheid fijn goud, om het gehalte vast te stellen.   

ICP-OES methode

De ICP-OES (Inductive Coupled Plasma- Optical Emission Spectrometry) methode wordt gebruikt om nauwkeurig het edelmetaal gehalte te bepalen in een oplossing. Een klein beetje monster materiaal wordt in een argon plasma verneveld. Door de uitzonderlijk hoge temperatuur van de plasma worden er spectraallijnen uitgezonden door alle aanwezige elementen in het monster. Waarna de spectraallijnen worden opgevangen door middel van een gevoelig optisch systeem. 

Elk element heeft een verschillend aantal spectraallijnen, welke karakteristiek staan bepaalde specifieke elementen. De goudgehalte van het edelmetaal wordt bepaald door het vergelijken van de intensiteit van de opgevangen spectraallijnen met de gestandaardiseerde oplossingen.   

XRF methode

Bij het gebruik maken van de XRF methode (X-Ray Fluorescence Spectrometry) kan in een zeer korte tijd een goede analyse worden gemaakt over de samenstelling van het te analyseren voorwerp. Het voorwerp wordt bestraald met röntgenstralen, waardoor de atomen van het monster fluorescentiestralingen uitzendt. Deze stralingen geven voor elk element een ander uniek energieniveau.

Naast dat deze methode in een zeer korte periode een nauwkeurige analyse kan geven, is het ook zo dat deze methode volledig non-destructief, wat een erg belangrijk voordeel is van deze analysemethode.

Wij Maken Gebruik Van Cookies.